Αν και η Άλγεβρα της Β΄ τάξης Λυκείου αποτελεί μάθημα της Γενικής παιδείας, ωστόσο χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό μάθημα που θα συναντήσει ο μαθητής τη συγκεκριμένη χρονιά, διαδραματίζοντας το ρόλο ‘’μαθήματος-κλειδί’’.
Στο 1ο Κεφάλαιο γίνεται μια επανάληψη των γραμμικών συστημάτων δύο εξισώσεων με δύο αγνώστους, τα οποία οι μαθητές έχουν μελετήσει στο Γυμνάσιο, και εισάγεται η χρήση της ορίζουσας για την επίλυση και διερεύνηση τέτοιων συστημάτων. Επίσης, επιλύονται και γραμμικά συστήματα με τρεις αγνώστους, καθώς και μη γραμμικά συστήματα.
Στο 2ο Κεφάλαιο εξετάζονται οι ιδιότητες των συναρτήσεων και των γραφικών παραστάσεών τους, όπως η μονοτονία, τα ακρότατα και οι συμμετρίες μιας συνάρτησης, καθώς και η κατακόρυφη και οριζόντια μετατόπιση της γραφικής παράστασης μιας συνάρτησης.
Στο 3ο Κεφάλαιο επεκτείνονται οι τριγωνομετρικοί αριθμοί με την εισαγωγή του τριγωνομετρικού κύκλου και αποδεικνύονται στη γενικότητά τους οι τριγωνομετρικές ταυτότητες. Επίσης, ορίζονται οι τριγωνομετρικές συναρτήσεις, γίνεται η σύνδεση αυτών με φαινόμενα που εμφανίζουν περιοδικότητα και επιλύονται τριγωνομετρικές εξισώσεις. Τέλος, χρησιμοποιούνται οι τριγωνομετρικοί αριθμοί γωνιών τριγώνου για τον υπολογισμό των στοιχείων του.
Στο 4ο Κεφάλαιο τίθενται οι βάσεις για μια πιο συστηματική μελέτη των πολυωνύμων και αναπτύσσονται διάφορες μέθοδοι επίλυσης πολυωνυμικών εξισώσεων και ανισώσεων.
Στο 5ο Κεφάλαιο εισάγονται η εκθετική και η λογαριθμική συνάρτηση, οι οποίες βρίσκουν σημαντικές εφαρμογές σε διάφορα επιστημονικά πεδία.
Σε ποιους απευθύνεται: Απευθύνεται απαραιτήτως σε όλους τους μαθητές, οι οποίοι θέλουν να ακολουθήσουν την κατεύθυνση των θετικών σπουδών (2ο επιστημονικό πεδίο), του κλάδου υγείας (3ο επιστημονικό πεδίο) και της οικονομίας και πληροφορικής (4ο επιστημονικό πεδίο). Το πρώτο κεφάλαιο πρέπει να το γνωρίζει κάθε μαθητής της θετικής κατεύθυνσης. Στο δεύτερο ,το τέταρτο καθώς και πέμπτο κεφάλαιο κρίνεται απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να αναλυθεί λεπτομερέστατα από τους μαθητές που θα ακολουθήσουν τις θετικές σπουδές και της οικονομίας και πληροφορικής. Κι αυτό καθότι περιέχουν βασικές γνώσεις και συναπαρτίζουν την εξεταστέα ύλη για το Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, των Μαθηματικών Κατεύθυνσης της επόμενης χρονιάς. Επίσης, το τρίτο κεφάλαιο της τριγωνομετρίας χρήζει διεξοδικής μελέτης και πλήρους ανάλυσης από τους μαθητές που θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση των θετικών σπουδών και του κλάδου υγείας, μια και συνιστά καίριο τμήμα της ύλης του Πανελληνίως εξεταζόμενου μαθήματος της Φυσικής.