Have a question?
Message sent Κλείσιμο

Αρχαία Α' Λυκείου

Η διδασκαλία του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών της Α΄Λυκείου, καθώς και η εξέταση, αλλά και το σχολικό εγχειρίδιο απέχουν εντελώς ... Περισσότερα
Εκπαιδευτικός
Έφη Σακόλη
0
0 κριτικές
 • Περιγραφή
 • Περιεχόμενο
 • Συχνές ερωτήσεις
 • Ανακοίνωση
 • Κριτικές
arxaia-a-lykeiou

Η διδασκαλία του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών της Α΄Λυκείου, καθώς και η εξέταση, αλλά και το σχολικό εγχειρίδιο απέχουν εντελώς από όλα όσα οι μαθητές έχουν γνωρίσει στο Γυμνάσιο. Βέβαια, είναι η στιγμή που οι μαθητές καλούνται συντονισμένα να επιστρατεύσουν όλες εκείνες τις γνώσεις, που σταδιακά έλαβαν ανά την εκάστοτε γυμνασιακή χρονιά. Πρόκειται, για απαιτητική χρονιά για όσους επέδειξαν συνέπεια κατά τα προηγούμενα χρόνια και άκρως κρίσιμη για εκείνους που καταφθάνουν με διδακτικά κενά. Ωστόσο, είναι μια ευκαιρία για όσους το επιδιώξουν και μας εμπιστευθούν, τα όσο με χειμερινά, όσο και με θερινά μαθήματα στήριξης, να καλύψουν ενόψει των δύο τάξεων του Λυκείου, όλα όσα προηγουμένως είχαν αμελήσει.

Αναφορικά με την ύλη παρουσίασης του μαθήματος, γίνεται η πρώτη συστηματική γνωριμία των μαθητών με την ιστοριογραφία. Διαβάζονται κείμενα του πιο προσιτού στα παιδιά Ξενοφώντα, αλλά και του εγείροντος απαιτήσεις, ιδιόμορφου στη γλώσσα και το ύφος Θουκυδίδη. Έρχονται σε επαφή με βιογραφικές πληροφορίες και των δύο ,στα πλαίσια εισαγωγών ,όπου απαιτείται η κατανόηση και η απομνημόνευσή τους, με σκοπό την αξιοποίησή τους σε ασκήσεις. Αμιγώς εισαγωγικές ερωτήσεις συνήθως δε ζητούνται. Ωστόσο, εξετάζεται το γλωσσικό, ερμηνευτικό  και ιστορικό πλαίσιο των κειμένων των δύο συγγραφέων.Η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει ενότητες από το Β’ Βιβλίο  των ‘’Ελληνικών’’ του Ξενοφώντα και από το Γ’ Βιβλίο  των ‘’Κερκυραϊκών’’ του Θουκυδίδη.

Γνώσεις που οι μαθητές  πρέπει να κατακτήσουν,σχετίζονται με:

 • Μετάφραση κειμένων και εποπτεία των ήδη μεταφρασμένων.
 • Κατανόηση κειμένων και του επικοινωνιακού πλαισίου τους.
 • Γνώση λεξιλογίου.
 • Γνώση μορφοσυντακτικών δομών,όπως:υποκείμενο,αντικείμενο,κατηγορούμενο,κατηγορηματική μετοχή, ομοιόπτωτοι-ετερόπτωτοι ονοματικοί προσδιορισμοί,Παρατακτική-Υποτακτική σύνδεση,είδη δευτερευουσών προτάσεων.
 • Γνώση Γραμματικής,δηλαδή:κλίση ρημάτων όλων των κατηγοριών ,ουσιαστικών όλων των κλίσεων,επιθέτων και αντωνυμιών.

Τι προσφέρουμε:

 • Διδασκαλία μέσω της σύγχρονης εξειδικευμένης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.
 • Παρουσίαση και τροφοδότηση του μαθητή με τις μεταφράσεις των κειμένων,ερμηνευτικά,πραγματολογικά και σχόλια ιστορικού πλαισίου.Παροχή κανόνων γραμματικών,συντακτικών φαινομένων και ασκήσεων,τόσο online,όσο και μέσω της ιστοσελίδας ή εφαρμογών,όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
 • Χρήση του λευκοπίνακα για χρονικές,εγκλιτικές αντικαταστάσεις,λεξιλογικές κι ετυμολογικές ασκήσεις.
 • Online quiz διαβαθμισμένης δυσκολίας ,διαγωνίσματα.
 • Προσομοιώσεις Τράπεζας θεμάτων με ερωτήσεις Ανοιχτού-Κλειστού τύπου και συμπλήρωσης κενών,Σωστού/Λάθους ,αντιστοιχίσεις.
 • Υπόδειξη μεθοδολογίας:Διαβάσματος-Προσέγγισης-Επίλυσης θεμάτων.

Στόχος μας:

Οι καλές επιδόσεις των μαθητών μας σε τέστ,διαγωνίσματα και εξετάσεις με ουσιαστική γνώση του συνόλου της ύλης του γυμνασίου και την έναρξη προπαρασκευής των εξετάσεων,για όσους ακολουθήσουν το πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών.Επίτευξη ικανοποιητικών μαθητικών αποδόσεων και βαθμολογιών.

Starting Course
After Intro
Διαβάστε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις
Μετάβαση στο <a href="https://egnosi.edu.gr/syxnes-erotiseis/" target="_blank">Συχνές Ερωτήσεις</a>
 1. Η διάρκεια της διδακτικής ώρας υπολογίζεται στα 50’.


Course details
Διάρκεια 2 ώρες/εβδομάδα

Κάντε ένα δοκιμαστικό μάθημα εντελώς δωρεάν και χωρίς καμία υποχρέωση.

Μάθετε πώς

Αρχαία Α' Λυκείου
Κατηγορία:

Στο eGnosi χρησιμοποιούμε Cookies!

Χρησιμοποιούμε cookies, για να σου προσφέρουμε προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Κάνε «κλικ» στο κουμπί «Αποδοχή όλων» και βοήθησέ μας να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας αποκλειστικά στο περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει. Εναλλακτικά κλίκαρε αυτά που θες και πάτα «Αποδοχή επιλογών»! «Εδώ» θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.