Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Η διδασκαλία του μαθήματος αυτού,έχει φέρει τους μαθητές της Γ’ τάξης του Λυκείου αντιμέτωπους με ένα νέο εξεταστικό μοντέλο,ιδιαιτέρως συνδυαστικό και με νέες απαιτήσεις από πλευράς των μαθητών.

Κυρίως,έμφαση δίδεται στα κείμενα,στην ανάπτυξη κριτικής κι αφαιρετικής σκέψης και την κατανόηση αποσπασμάτων, που προέρχονται από τον τύπο,είτε τον έντυπο,είτε τον ηλεκτρονικό. Συν τοις άλλοις,οι μαθητές καλούνται να επεξεργαστούν νοηματικά κι ερμηνευτικά-σημασιολογικά κείμενα λογοτεχνικού χαρακτήρα ή ποιήματα. Με αφετηρία αυτά και κάνοντας χρήση του λεγόμενου ‘’Ερμηνευτικού σχολίου’’ και των ‘’Κειμενικών δεικτών ’’ καλούνται να αρθρώσουν γραπτό λόγο,διατυπώνοντας συγχρόνως επί του εκάστοτε θέματος την άποψή τους και κυρίως στο ‘’Θέμα Γ΄’’,το οποίο καταλαμβάνει και 15-20 μονάδες στην εκατοντάβαθμη βαθμολογική κλίμακα. Για όλους αυτούς τους λόγους,η μία εκ των τριών ωρών διδασκαλίας του μαθήματος -που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές,ανεξαρτήτως επιστημονικών πεδίων- αφιερώνεται στη διαχείριση του τρίτου θέματος και στον τρόπο προσέγγισης του αδίδακτου λογοτεχνικού κειμένου ή ποιήματος.

Η τυπολογία ασκήσεων που τους ζητείται και με τις οποίες πετυχαίνουμε να εξοικειώσουμε τους μαθητές μας είναι:

 • Περιλήψεις ή σύντομες περιληπτικές απαντήσεις.
 • Άσκηση Σωστού-Λάθους με αιτιολόγηση επί των κειμένων.
 • Εύρεση τρόπων ανάπτυξης παραγράφου.
 • Σχολιασμός σημείων στίξης ή σχημάτων λόγου ή διαρθρωτικών λέξεων.
 • Εύρεση τρόπων πειθούς και τεκμηρίωση αυτών.
 • Τροπικότητες.
 • Συνώνυμα-αντώνυμα.
 • Ενεργητική-Παθητική σύνταξη.
 • Αιτιολόγηση χωρίων του κειμένου.

Τέλος, από τις ασκήσεις εκείνες που απαιτούν περισσότερη ανάπτυξη είναι το προαναφερθέν ‘’Θέμα Γ’’’ και το ‘’Θέμα Δ’’’,που καταλαμβάνει τις περισσότερες συγκεντρωτικά μονάδες. Το συνολικό όριο των λέξεων έχει μειωθεί περί τις 300-350 λέξεις,γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα σε περιπτώσεις διαχείρισης-ανάπτυξης εκτεταμένων θεμάτων με πολλά ζητούμενα. Εκεί, θα συμβάλλουμε με τη σειρά μας βοηθώντας τους μαθητές μας,να διακρίνουν κάθε φορά σωστά τα δεδομένα από τα ζητούμενα των εκφωνήσεων ,προχωρώντας στον ορθό καταμερισμό των ζητουμένων σε παραγράφους και την ανάλυσή τους.

Δεν έχετε παρά να μας εμπιστευτείτε,ξεκινώντας μια ολοκληρωμένη προετοιμασία από το καλοκαίρι και προδιαγράφοντας τη διαδρομή προς την επιτυχία σας. Μη ξεχνάτε, πως η Έκθεση λειτουργεί καθοριστικά για όλους τους μαθητές,όλων των πεδίων.

Τι προσφέρουμε:

 • Διδασκαλία μέσω της σύγχρονης εξειδικευμένης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.
 • Παρουσίαση και διαρκής τροφοδότηση του μαθητή με κείμενα,σχεδιαγράμματα εκθέσεων, περιλήψεις κειμένων,θεωρία και ασκήσεις μέσω ιστοσελίδας,πλατφόρμας και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • On-line ασκήσεις κάθε τυπολογίας λ.χ. Ανοιχτού-Κλειστού τύπου,Σ/Λ,συνωνύμων – αντωνύμων και διόρθωσή τους.
 • Χρήση του λευκοπίνακα για πολλαπλό ασκησιολόγιο.
 • On-line quiz διαβαθμισμένης δυσκολίας,διαγωνίσματα σε συχνή βαση,προσομοιώσεις εξετάσεων και προετοιμασία επί παλαιότερων θεμάτων Πανελληνίων Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γ’ Λυκείου.Χρήση δικών μας φροντιστηριακών κριτηρίων βασισμένων στο νέο πρόγραμμα.

Στόχος μας:

Η ομαλή πορεία των μαθητών μας στη Γ’ Λυκείου,η επιτυχής ανταπόκρισή τους στην αφομοίωση της εκτεταμένης συνδυαστικής ύλης,με πολύ καλά αποτελέσματα σε παραγωγή λόγου-συγγραφή έκθεσης- περιλήψεις, διαγωνίσματα και εν τέλει άριστες επιδόσεις στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Ακολουθήστε μας!

Starting Course

1

After Intro

Μετάβαση στο <a href="https://egnosi.edu.gr/syxnes-erotiseis/" target="_blank">Συχνές Ερωτήσεις</a>
 1. Η διάρκεια της διδακτικής ώρας υπολογίζεται στα 50’.

Γίνε ο πρώτος που θα γράψει μια κριτική.

Για να κάνετε κριτική θα χρειαστεί να κάνετε είσοδο.
Μηνιαία Συνδρομή
Εγγεγραμμένοι: 0 μαθητές
Διάρκεια: 3ώρες/εβδομάδα
Διαλέξεις: 0

Κάντε ένα δοκιμαστικό μάθημα εντελώς δωρεάν και χωρίς καμία υποχρέωση.

Μάθετε πώς

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Στο eGnosi χρησιμοποιούμε Cookies!

Χρησιμοποιούμε cookies, για να σου προσφέρουμε προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Κάνε «κλικ» στο κουμπί «Αποδοχή όλων» και βοήθησέ μας να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας αποκλειστικά στο περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει. Εναλλακτικά κλίκαρε αυτά που θες και πάτα «Αποδοχή επιλογών»! «Εδώ» θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.